Afgelopen vrijdag 12 mei 2023 was de koning in Nootdorp. Niet voor de hernieuwde viering van ‘Nootdorp 700’ waar zijn vader prins Claus in 1981 op af kwam – dat is zondag 14 mei bij CulturA – maar om de nieuwbouw van de OPCW te openen. Het zogenoemde nieuwe ChemTech Centre van de OPCW.
De OPCW is The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. In het Nederlands: de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Dit is een internationale organisatie waar 193 landen bij zijn aangesloten, die werk maakt van het voorkomen, verbieden, opsporen en vernietigen van chemische wapens, overal ter wereld.
Hoofdkwartier
Het hoofdkwartier van de OPCW is gevestigd in Den Haag. Er was behoefte aan meer werkruimte en die is gevonden op Bedrijvenpark HERON in Nootdorp, langs de A12, op twaalf kilometer van het hoofdkantoor dat in Den Haag gevestigd blijft. Met hulp van 56 lidstaten die met elkaar 34 miljoen euro op tafel hebben gelegd, is in Nootdorp een hypermodern en super beveiligd gebouw gerealiseerd met in totaal 5.700 vierkante meter werkruimte. Er zijn laboratoria voor onderzoek en detectie, er zijn trainingscentra voor het opleiden van nieuwe inspecteurs, maar er zijn ook bespreek- en ontvangstruimtes met het doel om de internationale samenwerking en afstemming verder te stimuleren en bevorderen.
193 lidstaten
Komende vrijdag 12 mei is dus de officiële opening door koning Willem Alexander, in aanwezigheid van heel veel ambassadeurs en andere vertegenwoordigers van de 193 lidstaten. Het is niet de eerste keer dat er een officieel feestje wordt georganiseerd op locatie. De bouw door Dura Vermeer begon op 21 juni 2021 en in september van dat jaar was er een Pillar Celebration, om te vieren dat 197 heipalen van 24 meter lengte met succes de grond in waren gegaan. Het gebouw moet helemaal trillingvrij zijn vanwege de zeer geavanceerde apparatuur waarvan bij onderzoeken gebruik wordt gemaakt.
Al deze interessante feiten werden verteld tijdens een persbriefing vorige week woensdag 3 mei. Daarbij was de internationale pers aanwezig met vertegenwoordigers van allerlei media en persbureaus. Temidden van Tass, AP en El Pais mocht de Telstar/Eendracht natuurlijk niet ontbreken.
Het gebruik van chemische wapens deed zich voor het eerst op grote schaal voor tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar feitelijk werd er in de tijd van het oude Griekenland ver voor Christus al gebruik van gemaakt in de vorm van nieskruit waar ‘de tegenstander’ diarree van kreeg.
Geneefse Conventie
De gevolgen van moderne chemische wapens voor de individuele mens bleken verschrikkelijk en dat bracht de internationale gemeenschap ertoe om in 1925 de Geneefse Conventie op te stellen, waarin voor het eerst het verbod op chemische wapens is geregeld. In 1993 is dat nader toegespitst via het Verdrag Verbod op Chemische Wapens en dat is in 1997 in werking getreden. Toen is de OPCW ingesteld als internationaal uitvoeringsorgaan met als vestigingsplaats Den Haag.
De huidige directeur van OPCW, de Spanjaard Fernando Arias, vertelde vorige week dat in de 26 jaar dat de OPCW actief is heel veel is bereikt. De vernietiging van alle bestaande chemische wapens is bijna voltooid.
De laatste grote vernietigingsoperatie vindt nog dit jaar plaats in de VS. In totaal is er dan meer dan 70.000 ton chemische wapens vernietigd en opgeruimd. Vernietigen en onklaar maken kan op allerlei manieren: door verbranding maar bijvoorbeeld ook door een chemische stof toe te voegen.
Daarmee is de OPCW zeker niet klaar. De uitdagingen blijven groot. De chemische industrie wordt steeds slimmer, geavanceerder en uitgebreider en alles wat op het gebied van chemie ‘goedschiks’ wordt ontwikkeld en geproduceerd kan ook ‘kwaadschiks’ worden toegepast.
Ook het fenomeen ‘kunstmatige intelligentie’ zorgt voor nieuwe uitdagingen: computers die de mens helpen bij het bedenken en ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. Tegelijk worden chemische en biologische bewapening steeds meer één geheel.
Nobelprijs
Met de vestiging in Nootdorp wil OPCW de activiteiten wereldwijd uitbreiden door nieuwe mensen op te leiden, door lidstaten te ondersteunen bij het invoeren van wetgeving tegen chemische wapens maar ook bij de concrete opsporing van verkeerde ontwikkelingen en ook door meer internationale samenwerking tot stand te brengen. OPCW werkt op dit moment samen met dertig erkende laboratoria her en der in de wereld, maar dat zijn er nog veel te weinig.
In 2013 ontving OPCW de Nobelprijs voor de Vrede. Daar kun je mee thuis komen en mee verder. De OPCW zal vanuit het nieuwe Centre for Chemistry and Technology in Nootdorp nog meer dan voorheen het centrale ankerpunt zijn op het gebied van alles wat wereldwijd met chemische bewapening te maken heeft. (SO)
Reactie plaatsen
Reacties