Een groeiend aantal mensen krijgt te maken met hogere kosten voor levensonderhoud. In de Rijswijkse wijken komen daarom een twintigtal weggeefkastjes, waar iedereen producten in kan stoppen of uithalen. Gesponsord door ondernemers en inwoners, van Rijswijk, voor Rijswijk.
Het eerste weggeefkastje heeft al een plaats gekregen bij het nieuwe wijkcentrum Te Werve, tegenover Speeltuin De Eekhoorn. Sponsor is Ed Braam van het gelijknamige Assurantie- en verzekeringskantoor en natuurlijk gemeenteraadslid in Rijswijk. “Dit is een mooie plek waar veel bewoners hun overbodige spullen kwijt kunnen”, vertelt Ed. “Het is zonde om eten en drinken weg te gooien als de houdbaarheidsdatum nog niet is bereikt. Er zijn ook in deze wijk veel mensen die het niet zo breed hebben. Een beetje hulp is altijd welkom.”
Saamhorigheid
“Het mooie is dat we dit met de wijkbewoners doen. Zo kunnen we onze saamhorigheid tonen.” De onthulling van dit eerste weggeefkastje gebeurde tijdens Burendag in Te Werve, in het bijzijn van buurtbewoners en een aantal Rijswijkse ondernemers. De twintig kastjes komen in het kader van het 20-jarig jubileum van Welzijn Rijswijk. In alle Rijswijkse wijken worden de kastjes geplaatst. Van Oud Rijswijk tot Steenvoorde en van Te Werve tot de Muziekbuurt.
Liever delen
In het Buurtkastje kunnen bewoners die wat minder te besteden hebben levensmiddelen ophalen. “Buurtbewoners die iets kunnen missen kunnen hier juist producten achterlaten. Dit kunnen producten zijn als koekjes, frisdrank, pasta, of zeep. De voornaamste voorwaarde is dat de producten goed en ongebruikt moeten zijn. Het staat iedereen vrij iets achter te laten of mee te nemen, of misschien een product te ruilen. Het kastje gaat niet alleen voedselverspilling tegen, maar helpt ook mensen die het wat minder breed hebben”, zegt Dorien Mertens, gebiedsregisseur van de Gemeente Rijswijk.
Houtwerkplaats
De twintig weggeefkastjes zijn gemaakt door de medewerkers van Reakt in Purmerend, een onderdeel van de Parnassia Groep. “Deze organisatie richt zich op dagbesteding en creëert leerwerkplekken voor mensen met psychische problemen. In verschillende steden zijn ze al geplaatst in samenwerking met de stichting SoGoed. Deze stichting is een particulier initiatief en opgericht in augustus 2016. Het doel van de stichting is om aan de hand van diverse projecten mensen in armoede te helpen en daarnaast voedselverspilling tegen te gaan”, legt René Verhoogt van Stichting SoGoed uit.
Burgers voor burgers
Zijn het in andere steden de gemeente en organisatie die sponsoren, in Rijswijk zijn het de individuele inwoners. Naast de financiële bijdrage zijn zij ook van plan om zelf ook de kastjes te vullen en te onderhouden. “Een weggeefkastje is er om spullen te delen die je zelf niet meer nodig hebt. Denk hierbij aan houdbare voedingsmiddelen, menstruatieproducten of speelgoed. Het vergroot het wij-gevoel en zorgt ervoor dat spullen niet onnodig in de prullenbak belanden”, besluit wijkwerker Jermain de Bies.
Reactie plaatsen
Reacties