Rosé. Drink ‘m koel op een warme zomeravond

Gepubliceerd op 12 mei 2024 om 12:50

DELFT - Een wijntje of een roseetje? Eigenlijk is dat geen vraag, weet Bart Kooiman van slijterij De Wijnstok in de Frederik Hendrikstraat: “Rosé ís wijn, maar wel één met aparte smaakeffecten.” En nee, rosé wordt niet gemaakt door rood met wit te mengen.

 

Als in de warme nazomer de druiventrossen in de perskuip zijn verzameld, en lieftallige voeten van de plaatselijke schonen beginnen de druiven te kneuzen, dan zijn de makers van rosé alert. “Rosé is feitelijk wijn die maar heel kort op schil heeft gelegen”, legt Bart uit. “Dus die moet er relatief snel weer uit.” Het sap van een druif is altijd ‘wit’. Vandaar ook dat je van rode druiven prima witte wijn kunt maken. “De kleur komt van de schillen, en met die schillen komen ook (natuurlijke) smaakstoffen als tannines mee. Hoe langer het sap ‘op schil’ ligt, hoe meer smaak en kleurstoffen in de wijn komen.”

 

Druivensoort
Dus hoe lichter de rosé, hoe korter die op schil heeft gelegen? Dat kun je óók weer niet zo zeggen, corrigeert Bart. “Ja, het heeft invloed, maar het is vooral belangrijk van welke druivensoort de rosé gemaakt wordt. “De schil van een Pinot Noir geeft een andere smaak en kleur af dan een Malbec of een Syrah.” Bart pakt een fles om zijn verhaal te illustreren. “Deze witte Pinot Grigio wordt gemaakt van de Pinot Gris. Een witte druif. Maar wel met een heel klein rossig tintje in de schil, en daarom kun je er dus ook een prima rosé van maken.” En het is ook een mythe dat lichte rosé beter zou zijn dan een donkerder variant”, voegt Bart er nog aan toe.

 

Temperatuur
Rosé heb je dus in allerlei tinten en in allerlei smaken. “De meeste rosé die ik verkoop zijn droog, maar je hebt ook zoete en zelfs kruidige varianten. Rosé drink je op koelkasttemperatuur, ongeveer acht graden, hoewel het voor sommigen beter is om ze een kwartiertje voor het nuttigen alvast uit de koelkast te halen. “Temperatuurverschil heeft namelijk invloed op de smaak”, benadrukt Bart. “Bij koude dranken komen de zure smaken beter naar voren, terwijl zoet meer de boventoon gaat voeren als de drank warmer wordt. Te zoete rosé kun je dus het best wat kouder drinken.”

 

Warme zomeravond
Maar hoe je ‘m ook drinkt; rosé is bij uitstek het drankje voor de warme zomeravonden die er weer aan gaan komen. Met het glas in de hand staar je naar de ondergaande zon en denk je nog eens aan die lieftallige schone waar het allemaal mee begon…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.