We willen allemaal naar de zon, ook al is het daar bloedheet

Gepubliceerd op 14 juni 2024 om 19:20

Oké, we zijn allemaal wel klaar met het druilerige weer en iedere dag een hoosbui. Dus stappen we massaal naar het reisbureau voor een last minute naar een lekker warm oord. Maar als je dacht voor een vriendelijk prijsje het vliegtuig te pakken, dan kom je bedrogen uit.

 

Pasen was bibberen geblazen, in de meivakantie bevroor bloesem aan de bomen. De behoefte om te vertrekken is dan ook groot. Het zonnige zuiden blijft voor de meeste Nederlanders een enorme trekpleister.

 

"Onze beleving van vakantie is toch mooi weer. En het weer hier is dan ook allesbepalend voor waar we naartoe gaan", zegt Goof Lukken (docent en vrijetijdsdeskundige aan Breda University of Applied Sciences). Dat merken ze ook bij Travelcentrum De Wit in Veghel.

 

"We zien echt duidelijk drukte op onze reisbureaus. Mensen hebben genoeg van het slechte weer. De meivakantie is voor veel mensen ook al in het water gevallen, dus behoefte aan zon is er zeker", vertelt Michelle de Wit van Travelservice De Wit.

Een groot deel van de vakantiegangers boekte hun zomervakantie al in het najaar. "Maar de mensen die in Nederland dachten te blijven, gaan nu wel erg twijfelen."

 

Waar de zogeheten last minute normaal gesproken een mogelijkheid bood goedkoop een reisje te boeken, is die tijd nu voorbij. Wie komende week zo'n zes dagen naar Griekenland, Spanje of Egypte wil, betaalt al gauw zo’n duizend euro per persoon.

 

Dat ziet ook Goof Lukken. “Je krijgt een run op last minutes. De prijzen gaan wat omhoog, want er is veel vraag. En het is sowieso ook een trend dat mensen later boeken. Je kunt tegenwoordig zeggen; ik wil morgen weg zijn en koop voor vanavond een vliegticket en een accommodatie. Vroeger moest je naar een reisbureau, dat was een veel langer proces.”

 

"Sommige zouden misschien wel tekenen voor een hittegolf nu.”

 

Heeft de rampenzomer van vorig jaar ook nog invloed op ons reisgedrag? Want toen greep het vuur om zich heen op het eiland Rhodos, in Slovenië dreven campings weg door stortbuien en in Italië vielen hagelstenen zo groot als tennisballen. En ook nu is het alweer bloedheet in Griekenland en wordt er gevreesd voor bosbranden.

 

Volgens Lukken is ons vakantiegedrag door al die gebeurtenissen wel iets veranderd. Zo was er een lichte verschuiving van mensen die juist liever in mei naar het zuiden reisden dan in de zomervakantie.

 

"Maar we weten van eerdere crisissen, zoals een terroristische aanslag of extreem weer, dat de impact daarvan op ons reisgedrag het grootst is in het eerste half jaar erna. Na driekwart jaar wordt dat minder. Mensen zijn meer bezig met de problemen door het weer in eigen land. Sommige zouden misschien wel tekenen voor een hittegolf nu”, lacht Lukken.

 

Ook De Wit krijgt weinig vragen over de hitte in het zuiden, volgens haar zijn vakantiegangers daar niet mee bezig. "Door de warmte laat niemand zich leiden, mensen willen gewoon heerlijk weg."

 

Bron: Omroep Brabant

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.