DELFT - De gistfabriek in Delft gaat dicht. Eind volgend jaar, 155 jaar na de oprichting, stopt in Delft de productie van gist. Het personeel is deze week ingelicht door eigenaar DSM-Firmenich. 'Het is een grote schok voor de mensen die er werken', zegt Paul Smink van vakbond FNV.
Door de sluiting raken 150 mensen hun baan kwijt, 21 werknemers worden overgenomen door de nieuwe eigenaar, de Franse gistfabrikant Lesaffre.
Sommige mensen zagen de sluiting al aankomen, zegt Smink in West Wordt Wakker op Radio West. 'Mensen die richting hun pensioen gaan, vinden het minder vervelend. Toch is iedereen wel geschokt. Het is een verrassing dat het in één keer dichtgaat.' De fabriek is volgens Smink niet meer rendabel. 'Dus er wordt ook niet meer in geïnvesteerd.'
'Goed opgeleide mensen'
Smink denkt dat het personeel van de Delftse fabriek snel weer ander werk zal vinden. 'Het zijn goed opgeleide mensen die technisch zijn. Dus ik ben niet bang dat ze structureel werkloos worden. Toch zijn het ook mensen die er vaak al jaren werken, dus ze zijn wel geschokt.'
Het is niet bekend wat DSM gaat doen met de vrijkomende gebouwen. Volgens mediapartner Omroep Delft ligt sloop voor de hand. Als dat gebeurt, verdwijnt het grootste deel van de oude fabrieksgebouwen.
Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta richtten in 1869 de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek op. In de fabriek aan de Wateringseweg werd jarenlang gist voor broodbakkerijen en brandspiritus gemaakt. In 1998 werd het bedrijf overgenomen door chemiebedrijf DSM.
Het hoofdkantoor aan de Wateringseweg blijft wel staan. In het Jugendstil-pand werden vroeger de weeksalarissen uitbetaald.
Na het vertrek van het gistfabriekpersoneel werken er nog zo'n negenhonderd mensen van DSM op deze plek. Zij doen op deze 'Campus' onder andere onderzoek naar methoden voor gezondere en milieuvriendelijkere voedingsmiddelen.
Bron: Omroep West
Reactie plaatsen
Reacties