Droom komt uit voor Ben Lachab: Aanschuiftafels in meerdere steden

Gepubliceerd op 25 december 2024 om 22:27

Een compleet diner voor drie euro: waar vind je dat tegenwoordig nog? In Moerwijk, bij de wekelijkse Aanschuiftafel. Maar senioren komen er vooral voor wat anders. “Deze gezellige mensen heb ik hier leren kennen.”

 

De bedenker van de Aanschuiftafel, Ben Lachhab (links) met Meredith en Milan. (Foto: MdV)

 

Geroezemoes en gelach. Ongeveer honderd mensen aan lange tafels. In de zaal hangen kroonluchters, op de gedekte tafels staan bloemen, sfeerkaarsen en servetten in drinkglazen. We zijn in de Participatie Keuken in Moerwijk.

 

Gewone plunje

Meredith (68) is er elke donderdag van de partij met haar vriendinnen. “Ik vind het hier goed”, vertelt ze. “Het is gezellig.” Lachend: “Ik ben een moeilijke eter. Ik lust geen aubergine, rode kool en hutspot. Maar je weet nooit of er iets lekkers te eten is. En het belangrijkste is de gezelligheid.” Ook Lia (74) is dol op “gezellig samen eten. Dan hoef je thuis lekker niets te doen. Voor drie euro kun je je helemaal laten verwennen als een prinses. Je wordt bediend door aardige mensen. Het eten is super vers. En het is hier laagdrempelig. Je komt in je gewone plunje. Iedereen zit bij elkaar, iedereen is gelijk.” “Eigenlijk ben ik hier voor het eten”, bekent Ben (83). “Maar de sociale contacten komen daarbij.” Hij wijst naar de eters aan zijn tafel. “Deze gezellige mensen heb ik hier leren kennen. We zoeken elkaar nu op.”

 

Samen eten

De bedenker van de Aanschuiftafel is Ben Lachhab. “Er is zoveel armoede en eenzaamheid”, verklaart hij op een rustige plek in het gebouw aan de Guntersteinweg. “Veel mensen zijn alleen, vooral senioren. Ik spreek zelfs vaak ouderen die geen contact hebben met hun kinderen. Hier is een plek waar ze kunnen aanschuiven.” “Eten is daarbij een middel”, vervolgt Ben. “Sámen eten. Niemand doet dat graag alleen. Maar in Nederland is het taboe om bij een vreemde te gaan zitten. Dat doorbreken we met de Aanschuiftafel.” Wat drijft hem? “Ik wil dat iedereen naar elkaar omkijkt. Het is voor mij de zin van het leven. Ik vind geluk in het geluk van een ander.”

 

‘Je kunt je hier laten verwennen als een prinses’

De Aanschuiftafel in Moerwijk wordt vooral bestierd door vrijwilligers. In de keuken is het nu aanpoten geblazen. Milan (25) is bezig om kommen met geurige tomatensoep te vullen. Toen hij een jaar geleden voor het eerst binnenstapte bij de Participatie Keuken, zat hij dicht tegen een burn-out aan. “Ik voelde me hier direct welkom”, vertelt hij. “Het is geweldig. Er werken hartstikke fijne mensen. En het is enorm gezellig in de keuken. Op kalme momenten kun je kletsen en daarna weer ga je met z’n allen knallen. Ik heb hier nieuwe energie gekregen.”

 

Succesformule

De Aanschuiftafels zijn dankzij Ben een succesformule geworden. Den Haag telt er nu vijftig. Ze worden verzorgd door bedrijven, zorginstellingen en horecazaken. “Iedere dag is er wel ergens één”, weet hij. “De Aanschuiftafels zijn niet per se voor mensen met een smalle beurs. Het Marriott Hotel vraagt 10 euro. Maar dat is dan ook voor een gigantisch mooi diner.”

 

Meerdere steden

Zijn idee sloeg ook over naar andere plaatsen: Zaanstad en Rijswijk. “En meerdere steden zijn op komst, zoals Groningen.” Hoe is dat voor Ben? “Het is geweldig, ik ben trots. Dit is altijd mijn plan geweest, mijn ideaal. Het is een teken dat dromen uitkomen. Durf te dromen!”

Ook samen eten? Deaanschuiftafel.nl. En word vrijwilliger bij de Participatiekeuken: participatiekeuken.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.