Marco en Jannie bakken samen de Goudse Mop: ‘We hadden nog nooit van deze koekjes gehoord, maar lekker zijn ze wel’

Gepubliceerd op 17 januari 2025 om 20:24

Denk je aan Gouda, dan denk je aan de stroopwafel. Deze lekkernij is niet weg te denken uit onze stad. Maar wist je dat we nóg meer typische Goudse koekjes hebben? De Goudse Geluksbakkers, een project van Voedselverhalen, brengen in zeven verhalen de koekjesrijkdom van Gouda in beeld. Deze week bakken Marco (28) en Jannie (22) het koekje genaamd de Goudse Mop.

 

Marco (28) en Jannie (22) werken als bakkers bij Hartig en Zoet, een professionele bakkerij en leer- en werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De bakkerij is gevestigd in Gouda West. Voor Voedselverhalen bakken Marco en Jannie samen Goudse Moppen, een niet zo bekend maar wel traditioneel Gouds koekje dat deel uitmaakt van het standaardassortiment van de bakkerij. Vóór er gebakken wordt, trekken Jannie en Marco speciale kleding aan. Nadat de handen zijn gewassen, kunnen de bakkers aan de slag.

 

Jannie vertelt: ”Eerst weeg je de ingrediënten af voor in de deegmengmachine. Het gemengde deeg gaat dan in de koelkast om op te stijven. Daarna zet je alles klaar wat verder nodig is.” In het geval van de Goudse moppen is dat per bakker een deegroller, een uitrolplaatje, een uitsteker en een kwast. Er staat ook een bakje met geklutst ei klaar en een met amandelen en een strooier met wat extra bloem voor het uitrollen. Jannie legt uit: “Het koude deeg moet eerst worden doorgekneed, om het op kamertemperatuur te krijgen. Het plaatje waar het deeg op wordt uitgerold heeft aan alle kanten een opstaand randje. Dat is precies de dikte die het deeg moet hebben voor het koekje.” De uitgestoken ronde stukjes deeg worden in rijtjes van afwisselend 3 en 4 stuks op een bakplaat gelegd. Jannie bestrijkt vervolgens elk koekje met ei, Marco legt met zorg in het midden van elk koekje een amandel die Jannie dan ook nog van een eilaagje voorziet. Marco: “Het ei komt uit een pak, dat is wel makkelijk.”

 

Jannie vindt het fijn om met haar handen te werken: “Vooral leuk is koekjes maken waar je je aandacht bij moet houden. Dan ben je lekker uit je hoofd en uit je gedachten. Ik ben erg precies.” Marco: “Ik vind de variatie leuk. Ik bak graag verschillende dingen. Mijn kwaliteit is het goed afwegen van alle ingrediënten.” Beiden hadden voor ze bij Hartig en Zoet kwamen werken niet gehoord van Goudse Moppen. Maar lekker zijn ze zeker. Marco: ”Je proeft echt de boter.”

 

Na 7 minuten op 180 graden moeten de twee volle bakplaten worden omgedraaid omdat het niet overal in een oven even warm is. Na nog eens 7 minuten zijn ze klaar. Marco: “We verkopen ze aan bedrijven en we hebben een eigen balie waar we ook zelf verkopen. De klanten komen dan vaak uit de buurt. Ouderen die slecht ter been zijn en in de flats om de bakkerij heen wonen krijgen ze zelfs thuisbezorgd.” Om beurten hebben de bakkers zorg voor de verkoopbalie. Marco op donderdag, Jannie op vrijdag. “Ook klanten helpen is leerzaam,” aldus Jannie.

 

Zowel Jannie als Marco bakken thuis geen koekjes, dat doen ze op het werk al genoeg. Jannie lacht: ”Ik merk jammer genoeg ook niet meer hoe lekker het hier ruikt, ik ben eraan gewend.” Maar ze nemen beiden zeker wel af en toe iets lekkers uit de bakkerij mee naar huis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.