Denk je aan Gouda, dan denk je aan de stroopwafel. Deze lekkernij is niet weg te denken uit onze stad. Maar wist je dat we nóg meer typische Goudse koekjes hebben? De Goudse Geluksbakkers, een project van Voedselverhalen, brengen in zeven verhalen de koekjesrijkdom van Gouda in beeld. Deze week bakt Edith ten Hoor-Palijama (52) de laatste koekjes: Molukse Olifantsoren.
Edith vindt het nog steeds jammer dat ze de authentieke Molukse recepten niet op tijd aan haar oma Bingsé heeft kunnen vragen. Toen ze daar interesse voor kreeg, was oma al dementerend. Op zoek naar haar eigen Molukse roots is Edith pakweg vijf jaar geleden gaan experimenteren met Moluks koken en bakken.
Molukse recepten
“Mijn oma, de moeder van mijn moeder, kwam met haar gezin in Nederland wonen toen ze eind twintig was. Er kwam toen een hele gemeenschap in Moordrecht terecht. Mijn ouders verhuisden daarvandaan naar Gouda om zo de kansen voor hun dochters te vergroten. Volgens mij waren we destijds de eerste Molukkers die in Gouda kwamen wonen”, vertelt Edith.
Edith is Nederlands opgevoed. “Mijn moeder was niet zo geïnteresseerd in de Molukse eetcultuur. Elk weekend ging ik naar mijn oma in Moordrecht. Ik weet nog precies hoe daar alles smaakte en rook.” De Molukse recepten haalt Edith nu van Facebook. “Ik experimenteer daarmee in mijn eigen keuken net zo lang tot alles precies zo smaakt als bij oma.” Haar man, die ook banden heeft met de Molukse cultuur, proeft mee. Hij weet ook ongeveer hoe het moet smaken.
Allemaal verschillend
De Olifantsoren zijn kerstkoekjes, legt Edith uit. “De een bakt ze klein, de ander groot. Ze mogen allemaal verschillend zijn, echte olifantsoren zijn ook allemaal anders.” Het recept is simpel volgens Edith, net als de Molukse keuken zelf. “Je doet het gewoon met wat je hebt als er veel monden te voeden zijn.”
Edith maakt in haar eigen keuken het koekjesdeeg. Ze voegt aan de helft koffie, cacao en kaneel toe en rolt een gele en een bruine plak deeg zo dun mogelijk uit. De plakken rolt ze samen op tot een dunne deegrol, met de gele aan de buitenkant. In folie moet de rol even opstijven in de koelkast. Daarna snijdt ze er dunne plakjes van. Edith rolt ze vervolgens nog dunner, voor het gemak met een pastamachine. Door de twee kleuren deeg ontstaat een spiraalpatroon in het platte koekje. De plakjes gaan per zes een paar minuten om en om in een grote pan hete olie. “Het vuur moet niet hoog, anders worden ze te bruin en wordt het midden niet goed knapperig. Oma maakte ze ruim voor kerst en bewaarde ze in een grote stopfles. Tijdens kerst kon je de hele dag zo’n koekje uit die fles pakken.”
Les aan kinderen
Edith bewaart de recepten die ze al experimenterend in haar keuken laat ontstaan en die voor haar zo verbonden zijn met haar oma, op haar computer. Enkele keren per jaar geeft ze les in ‘Aziatisch koken’ aan Nederlandse kinderen, voor een programma om kinderen verschillende activiteiten te laten uitproberen.
Ook de Olifantsoren wil ze de kinderen leren bakken. “Ik mis mijn oma. Met het bakken haal ik haar een beetje terug. Ik denk dat ik ook wel wat op haar lijk. En soms voel ik tijdens het bakken dat ze bij me is in de keuken.”
Ingrediënten Olifantsoren: bloem, poedersuiker, kokosmelk, vanillesuiker, eieren, koffie, cacao, kaneel, olie.
Laatste dag Voedselverhalen
Met de Goudse Geluksbakkers, een project van de expositie Voedselverhalen, deelden we verhalen van zeven koekenbakkers uit Gouda, elk met een andere culturele achtergrond. Elk koekje draagt de smaak, rituelen en tradities van de bakker. De afgelopen weken passeerden zes bakkers en bakteams de revue. Walter liet ons kennismaken met de Goudse IJsselsteentjes (een recept van Hans de Gier, een bewoner van de IJssellaan), Hwida bakte Syrische kasteelstenen en Lennies serveerde Curaçaose letters di pinda met chocolademelk. Krystyna introduceerde haar Poolse Makowiec, en Samira en haar vriendinnen bereidden maar liefst zes traditionele Marokkaanse koekjes. Vorige week gingen Jannie en Marco aan de bak om Goudse moppen te maken. We sluiten de reeks af met de Olifantsoren van Edith.
De expositie Voedselverhalen is alleen vrijdag 24 en zaterdag 25 januari nog te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur in de Jeruzalemstraat 4. De expositie sluit definitief haar deuren op zaterdag 25 januari. Voedselverhalen vertelt over eetculturen en neemt Gouda als uitgangspunt. Bezoekers schuiven aan aan Goudse eettafels en vieren de diversiteit van de stad.
![](https://primary.jwwb.nl/public/k/g/n/temp-znnerwhajqmuuwsswjai/pasted-image-sat-jan-25-2025-06-24-05-gmt-0100-midden-europese-standaardtijd-high.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=1536%2C1152%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=900&height=675)
Reactie plaatsen
Reacties