Zomerspektakel Maasdijk is weer genieten: ‘Het is een soort virus’

Gepubliceerd op 24 juli 2024 om 22:21

Het Zomerspektakel Maasdijk 2024 trapte gisteren af met stralend zomerweer. Comitélid Ferry van der Ende (31) is er blij mee. Al van kleins af aan is hij betrokken bij de Maasdijkse feestweek, zoals zoveel mensen van zijn generatie, én de generatie voor en na hem. Wie eenmaal de smaak van het Zomerspektakel te pakken heeft, blijft terugkomen volgens Ferry: “Het is een soort virus.”  

 

Het gebeurde weleens dat het feest moest worden stilgelegd omdat er heel veel wind stond. Maar dit jaar zijn de weergoden Maasdijk tot nu toe gunstig gezind. “Gisteren zijn we opgestart. Dat ging allemaal goed, met een lekker gezellig publiek,” vertelt Ferry tevreden. “Tot nu toe zit alles mee.”

350 vrijwilligers

Hij is één van de 350 vrijwilligers die zich inzetten om er elk jaar een echt spektakel van te maken. Ferry: “Hiervoor nemen er zestig meiden en jongens, mannen en vrouwen een hele week of zelfs langer vrij.” Naast het opbouwen zijn er nog zat andere vrijwilligerstaken: “Er zijn meiden die meehelpen met spelletjes, kassamedewerkers, onze barvrijwilligers, mensen van de E.H.B.O. en techniek.”

 

Daarvan komt lang niet iedereen uit Maasdijk: “Onze videografen komen uit de andere kant van het land. Die raakten ooit betrokken via een collega en keren sindsdien elk jaar vrijwillig terug.”

 

Dorpsfeest

Het comité van Stichting Zomerspektakel Maasdijk bestaat uit acht mensen; zeven mannen en één vrouw. Wat hun doel is? Ferry: “Een dorpsfeest neerzetten voor jong en oud, toegankelijk voor alle bewoners van Maasdijk, maar ook voor daarbuiten. Hoe wij het neerzetten, is hoe in onze ogen een feestweek moet zijn. Met leuke activiteiten voor jong en oud, betaalbare consumpties. We draaien echt op vrijwilligers. Daarnaast zijn er meer dan honderd bedrijven betrokken bij dit event. Buurtbewoners werken mee; er zijn veel mensen die het Zomerspektakel een warm hart toedragen.” Dit jaar beleeft de feestweek zijn 37ste editie.

 

Genoeg bier

Op de vraag hoeveel bier er in die vier dagen eigenlijk doorheen gaat, lacht Ferry hartelijk: “Genoeg!”

 

Het aantal bezoekers is ook lastig te duiden. Ferry: “Uiteindelijk hebben we altijd wel een gezellig, vol plein. Op woensdag is het wat rustiger dan op donderdag, vrijdag en zaterdag. Die dagen staat het vol. We adviseren mensen altijd om op tijd te komen, want als het te vol is wordt het plein afgesloten.” Dat kwam in 2023 ook voor.

 

Het programma van het Zomerspektakel is elk jaar een Maasdijks geheim. Het wordt niet openbaar gemaakt op internet, maar in boekjesvorm bezorgd in elke brievenbus in Maasdijk. Wel streeft de organisatie ernaar dat het elk jaar voor iedere Maasdijker iets te bieden heeft.

 

Miss Zomerspektakel

Een belangrijk onderdeel van het programma is de verkiezing van Miss Zomerspektakel. Elk jaar blijft tot de uitreiking geheim wie dat worden is. Het comité kiest de gelukkige. Hoe ze dat doen? Ferry: “We kijken een beetje naar de mensen in de omgeving. Wie is een leuke, enthousiaste meid?” Dit jaar won Britt de wedstrijd, zo kreeg ze woensdag 17 juli te horen. Haar reactie? “Ze was vooral heel zenuwachtig, want het was haar eerste keer op het podium. Maar ze deed het hartstikke goed en heeft er veel zin in.” Deze dagen heeft Britt een belangrijke functie op het Zomerspektakel: van artiesten bedanken tot ijsjes uitdelen aan kinderen. Ze is herkenbaar aan de iconische Miss-sjerp. 

 

Maar behalve bepalen wie de Miss is van dit jaar, is het comité vooral druk met andere taken. “Er is een penningmeester die de kluis bewaakt, drie jongens zijn verantwoordelijk voor de bouw, twee gasten voor de veiligheid, er is iemand die alle gaatjes dichtloopt, zorgt dat het programma draait en de barren goed lopen.” Eén ding valt Ferry wel op: “Het wordt elk jaar een meer geoliede machine.”

 

Naar elkaar toegroeien

Het hoogtepunt voor Ferry persoonlijk, elk jaar: “Dat ik hier een groep mensen bij elkaar zie die elke week zo naar elkaar toegroeien om dit met z’n allen mogelijk te maken. Als er iets tegenzit, staan er gelijk tien lui om een probleem op te lossen. Dat is elk jaar voor mij persoonlijk en voor ieder comitélid een hoogtepunt.”

 

Als kind was hij elk jaar al te vinden op het plein tijdens de feestweek: “Het is een bepaald virus of zo. Er zijn heel veel jongens en meiden die hier lopen. Hun ouders zijn ook weer betrokken geweest bij de organisatie van het spektakel van hun tijd. Je ziet nu ook gasten van veertien, vijftien die al aansluiten bij de groep. Zij moeten het in de toekomst gaan doen.”

 

Roei ‘m erin

Programmatechnisch kijkt Ferry uit naar het spel dat donderdagavond wordt gespeeld, ‘Roei ‘m erin’. “Dan zetten we een mooi bad midden op het plein en daar gaan we een roeiwedstrijd in houden. En zaterdagmiddag is altijd een hele gezellige middag. Natuurlijk bouwen we dan op naar de finale op zaterdagavond.”

 

Welke artiesten er dit weekend optreden, blijft voor iedereen buiten Maasdijk nog even geheim. Wel kan Ferry verklappen dat er donderdag- en zaterdagavond een gave band optreedt en dat er vrijdagavond DJ’s draaien. 

 

Wat zal maken dat Ferry en de rest van het comité zondag, na het opruimen, tevreden terugblikken? “Dat er geen gekke dingen gebeuren en we voor iedereen een fantastisch feest hebben neergezet. Het team maakt het Zomerspektakel.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.